Grill? TAK!

Sezon letni zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim grillowanie. Nie oznacza  to jednak rezygnacji ze zdrowych posiłków. Zasady, których trzymamy się na co dzień, możemy zachować również podczas spotkań ze znajomymi. Kilka przepisów na grilla ode mnie, które są bardzo smaczne i sprawdzą się na każdym stole.                                                                                                                     1. Nacinane kiełbaski – Najlepszy i najpopularniejszy!

  • kiełbaski (100 g na jedną osobę)
  • 200 g żółtego sera
  • 150 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • przyprawy do grilla/ zioła53f799b667-grilowane_kielbaski_w_boczku_12522_S_108790_RGB_960x540
  • dodatek: musztarda/ketchup

Kiełbaski podziel na porcje, natnij do  połowy grubości, w nacięcia włóż plasterki sera i boczku. Dopraw i opiekaj aż ser zacznie się topić.

2. Grillowane filety z kurczaka

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka musztardyimages (5)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • sól himalajska

Miód, oliwę, musztardę, sok z cytryny i tymianek wszystko razem mieszamy. W tej marynacie filet z kurczaka wcześniej dokładnie oczyszczony zostawiamy na ok. 4 godziny. (filet musi być okryty z każdej strony). Opiekamy na małym ogniu, po kilku minutach obracamy na drugą stronę. Każdą ze stron zaraz po obrocie solimy i podajemy. Możemy podać je z pieczonymi ziemniakami, możemy dodać także zieloną sałatę.

3. Karkówka:

  • 1 kg karkówki w plastrach
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwypobrane (1)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy

Musztardę, miód, oliwę, czosnek  i koncentrat mieszamy razem. Smarujemy karkówkę rozbitą wcześniej na kotlety. Mięso odstawić na noc (lub na tyle czasu ile go masz)  do lodówki w zamkniętym pojemniku. Opiekamy około 25 minut co chwil obracając.

SMACZNEGO!

 

« Zdrowo i kolorowo- propozycje sałatek
Chcesz schudnąć? JEDZ! »